top of page

Leven met een galerie

door Jan Nitrauw

De ganzen in de net gebaggerde en opnieuw beschoeide slotgracht rond Zwaluwenburg, kondigen aan bewoonster Geertje Slump de komst van de bezoeker vast aan. In het water maakt een eend zich snaterend met haar enige jong uit de voeten. De entree over de brug naar Zwaluwenburg is imponerend. Hier te wonen!

En dat doet Geertje Slump, 70+ inmiddels en nog bruisend van levenslust en vitaliteit. Als meisje van vijf woonde ze er al met haar ouders. Vader was er werkzaam. Ze herinnert zich vooral de sociale betrokkenheid in de buurtschap, de warme contacten met het boswachtersgezin en andere buren.

Het grote landgoed Zwaluwenburg tussen ’t Harde en Elburg, wordt al in 1326 genoemd in vergeelde akten. Bewoners kwamen en gingen. Tot het net na de Tweede Wereldoorlog werd gesplitst: het landgoed kwam [in 1973] in handen van Het Geldersch Landschap, het huis werd [in 1960] eigendom van de familie Heusdens. Later begon Biohorma er met het kweken van de geneeskrachtige kruiden van A. Vogel. Landgoed en kwekerij zijn trouwens opengesteld voor bezoekers die er heerlijk rond kunnen dwalen.

Het artsenechtpaar Heusdens deed indertijd veel ter ondersteuning van kunstenaars. Dat leidde tot tentoonstellingen op landgoed Zwaluwenburg die landelijk bekend werden en waar kunstenaars graag kwamen.

Geertje Slump had na haar jeugd op Zwaluwenburg als volwassene eerst haar eigen leven. Maar zo’n 35 jaar geleden keerde ze terug naar Zwaluwenburg. Na overleg met de familie Heusdens, werd een deel van de rechtervleugel haar dienstwoning en sliep ze op de kamer waar ze als kind had geslapen. Ze kreeg de rol van contactpersoon, maar nam vooral voor de organisatie van de exposities in galerie Zwaluwenburg op zich. Ze werd in 1982 levensgezel van de schilder Freek van den Berg, de met een uitzonderlijk talent begenadigde kunstenaar die van uit Amsterdam verhuisde naar Veessen. [...]

Het wonen op Zwaluwenburg is voor haar nog elke dag een feest. “De rust, de stilte. Hier hoor je nog echt het suizen van de wind. Maar ik ben ook nog graag en veel bezig in de tuin, heb mijn eigen kippen en een vijftal katten”, vertelt ze.

Geertje Slump haalde vele tientallen kunstenaars en honderden schilderijen naar de galerie op Zwaluwenburg. “Dat werk blijft uitermate boeiend. De zomerexpositie op Zwaluwenburg is bij kunstenaars en bezoekers geliefd.

"In januari begin ik met de selectie. Totaal exposeren we jaarlijks een 65 tot 70 schilderijen. De expositie is dan van half mei tot half september te bezichtigen”, legt ze uit.

Dit jaar is het anders. Een ingrijpende renovatie van de vertrekken waar de expositie wordt ingericht, is de reden dat de opening van de expositie dit jaar pas eind juni wordt verwacht. Van twee tot vijf uur ’s middags is de galerie dan geopend al is een bezoek van groepen op afspraak altijd mogelijk, ook ‘s avonds. Ze ziet er nu al weer naar uit. “Je legt dan zoveel contacten, geniet van je gasten, ziet bekenden terug waar je uren mee kunt praten. En als ik dan ’s avonds na alle drukte nog even het landgoed op kan lopen, wandelen door de tuinen van Biohorma, waar dan ook geen bezoekers meer zijn, besef ik elke keer weer dat ik in een paradijs woon”, benadrukt ze haar bevoorrechte positie.

Stoppen met haar werk is er, als het aan haar ligt, voorlopig nog niet bij. Al heeft ze dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, haar advies is: bezig blijven als je lichamelijk nog kunt tenminste. Je geest scherp houden door te lezen, cursussen te volgen. Ze is van Friese afkomst, kan de taal verstaan maar vloeiend Fries spreken is moeilijker. Daarom heeft ze enige tijd geleden nog maar een cursus Fries gevolgd, in Friesland natuurlijk.

Voor wie wil weten wanneer galerie Zwaluwenburg open gaat: de media zullen daar zeker over berichten en dat is ook te volgen op www.zwaluwenburg.hyves.nl.

© Jan Nitrauw Foto Margaretha Coornstra


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page